Kolakaker

Vårt nye smør, Røros Smør er helt nydelig til baking, det er lett å bake med og resultatet blir fantastisk godt.

Kolakaker har fått sitt navn fra det svenske ordet kola, som betyr karamell. Det norske navnet er da altså egentlig karamellkaker, men selv er jeg vokst opp med at de heter kolakaker.

Uansett, hjemme hos meg må de gjemmes for at det skal være noe igjen til jul, ellers mumses de opp lenge før juleklokkene ringer. I fjor ble de faktisk pakket inn og lagret sammen med julegavene, da overlevde de adventstiden fint. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, det spesielle med denne er at de er veldig seige inni – mmmmmm…. Vil du ha de sprø, så steker du de lengre. /g

1 brett kolakaker (ca 50)
100 g Røros Smør eller Røros Smør Mild
100 g sukker
3 ss (ca 50 g) sirup
150 g hvetemel
1/2 ts vaniljesukker
knappe 1/2 ts bakepulver
knappe 1/2 ts natron

Rør smør og sukker til det er hvitt. Jeg brukte kjøkkenmaskina til dette. Rør så inn sirup. Vei opp melet og bland  inn vaniljesukker, bakepulver og natron i melet. Tilsett dette i røra og rør sammen til en deig.

Del deigen i to, og rull ut til to pølser som er ca 40 cm lange. Legg de på bakepapir på stekebrettet. Klapp de flate, enten med hånda eller en stekespade til de er ca 5 cm brede.

Stek i ca 12-14 min på 175 grader eller til de begynner å bli litt brune i kantene. Hvis du vil ha sprø kjeks, så kan du la de stå i ovnen i noen minutter til, til de er litt brune over hele.

Ta de ut, dra bakepapiret av og over på benken. Bruk en pizzaskjærer og del i ca 1,5 cm brede kjeks med en gang. Avkjøl. Kos deg!

kolakaker
kolakaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s